Waargenomen functie van de omgeving, wat is het en hoe geef je het vorm.

Als mensen (en dieren) voor het eerst een nieuwe ruimte of plaats betreden scannen zij niet alleen de sociale omgeving maar zeker ook de fysieke omgeving. Door deze ‘scan’ wordt de functie van de ruimte bepaald. De functie van de omgeving wordt als het ware ‘gelezen’.

Dit zijn voornamelijk razendsnelle processen van ons onderbewuste. Na deze ‘scan’ wordt bepaald wat in die specifieke context acceptabel gedrag is. Zo gedraag je je bijvoorbeeld anders in een café dan in een concertzaal.

Op deze manier wordt ook de functie van een kerk nabij horeca ‘gelezen’. De nissen bieden een uitgelezen kans om je achter te verschuilen tijdens de hoge nood. Dit was ook het geval bij een kerk in de Minderbroedersgang in Mechelen.  Om dit op te lossen hebben wij de waargenomen functie van de kerknissen veranderd. Wij hebben een plek waar je anoniem kunt plassen veranderd in een buitenmuseum met wisselende kunstwerken en voorzien van rode loper. Je gaat toch ook niet in het Rijksmuseum plassen tegen de Nachtwacht .

In de praktijk:

20200701_160800

Meer weten over hoe wij wetenschap aan praktische effectieve ontwerpen koppelen? Stuur ons vrijblijvend een mailtje info@urbansenses.nl.

#leefbaarheid #veiligheidsbeleving #positief #gedragsbeïnvloeding

CONTACTGEGEVENS

Urban Senses
Vlaardingen
+31 (0)6 24 10 54 13
info@urbansenses.nl

Volg Urban Senses op Linkedin

interessant nieuws over, veiligheid, leefbaarheid, verstedelijking, zintuigbeïnvloeding, positieve gedragsverandering en nog veel meer !!
© 2019 - Urban Senses