Sociaal eigenaarschap. Wat is het en hoe kan je de omgeving met eenvoudige middelen dusdanig vormgeven dat deze eigenaarschap, controle en trots uitstraalt.
Wat is sociaal eigenaarschap, het begrip eigenaarschap vindt zijn oorsprong in de Crime Prevention Through Environmental Design theorie (omgevingscriminologie) uit 1972 en komt nog steeds terug in veel huidig beleid. In het kort komt het op het volgende neer:
Eigenaarschap zorgt ervoor dat de gebruiker van de omgeving trots is op deze omgeving en zich verantwoordelijk voelt. Je wil je graag identificeren met de omgeving. Het gaat niet zozeer om juridisch eigenaarschap maar meer om sociaal eigenaarschap. Sociaal eigenaarschap uit zich in een verantwoordelijkheidsgevoel voor de omgeving. Een gevoel van ‘hier wil ik graag zijn en terugkomen’, ‘in deze omgeving voel ik me prettig’, ‘ik ben daar zuinig op’.
Hoe geef je dit vorm in de fysieke omgeving:
Kort: hekje suggereert tuin, puzzel suggereert spelende kinderen, deursticker suggereert aandacht en onderhoud, en de Mechelse Koekkoek (lokale herkenning) en de uil houden toezicht. Resultaat geen wildplassers meer.
Meer weten over hoe wij wetenschap aan praktische effectieve ontwerpen koppelen stuur ons vrijblijvend een mailtje info@urbansenses.nl #leefbaarheid #veiligheidsbeleving #positief #eigenaarschap