Blauw, de kleur van kalmte, vertrouwen en veiligheid.

De heldere blauwe lucht op een mooie winterdag en het diepe blauw van de zee. Het zien van de kleur blauw heeft direct invloed op hoe we ons voelen. Blauw geeft ons een gevoel van kalmte, vertrouwen en veiligheid. Dit effect is niet alleen psychisch maar ook fysiek, zo verlaagt de kleur blauw onze bloeddruk.

Dit effect valt terug te leiden naar ons oerinstinct. Om te overleven moesten wij eten en gevaar zien af te wenden. Om dit gevaar te kunnen zien aankomen was vrij zicht nodig, zicht op de blauwe horizon. Dit vrije zicht gaf ons ook de mogelijkheid ons eten te lokaliseren. Dit instinct is nog steeds actief. Denk aan de voorkeur voor een huis met vrij uitzicht of hoe we ons voelen als we naar de blauwe zee staren (Friedman, 2014).

Blauw als informatiebron

In het boek toegepaste kleuren psychologie (1968) van Oegema,TH van der Wal wordt de combinatie blauw/wit als beste kleurencombinatie aangegeven om een mededeling over te brengen. De theorie erachter is dat wij vanaf de oertijd dagelijks naar de lucht hebben gekeken om het weer in te kunnen schatten. Deze informatie was van cruciaal belang omdat wij hiermee de inschatting konden maken of en op welke wijze wij ons eten voor die dag gingen realiseren. Uit ervaring wisten wij welk voedsel goed te bemachtigen was bij elk weertype, we pasten onze strategie hier op aan. Omdat we miljoenen jaren de lucht als belangrijke raadgever hebben gebruikt zitten deze kleuren diepgeworteld in ons oerbrein. Deze informatie werd weergegeven in blauw en wit. De blauwe lucht als achtergrond en het wit (de wolken) als mededeling.

Een leuk weetje is dat Oegema in zijn boek aanbeveelt dat alle zwart met witte bewegwijzeringsborden vervangen moeten worden door blauwe borden met witte tekst (1968). We kunnen nu dagelijks buiten zien dat zijn raad is opgevolgd.

Blauw toegepast

De kleur blauw symboliseert vertrouwen en empathie. Politici weten goed gebruik te maken van kleur. Zo wordt bijvoorbeeld de kleur van de kleding aangepast aan het doel van een toespraak. Bij een toespraak over vertrouwen en veiligheid worden voornamelijk blauwtinten gebruikt.

crop_7386654

In een toespraak over daadkracht en actie worden roodtinten gebruikt. Dit zie je het sterkste terug in de stropdas die politici dragen.

Vladimir-Poetin-Cc-World-Economic-Forum-Flickr

Over kleding gesproken: de politie wil de verbinding met de samenleving versterken. Zou de huidige zwarte kleur van het nieuwe uniform daar aan bijdragen of is de oude blauwe kleur een betere keuze?

Verkoeling

De kleur blauw zit aan de andere kant van het kleurenspectrum dan rood en wordt beschreven als een koude kleur. Blauw heeft een verkoelend effect, het doet ons denken aan water en ijs. Dit effect is het sterkste te merken op een hete zomerse dag. We hebben dan veel meer behoefte aan koele kleuren dan bijvoorbeeld een warme kleur als rood. In de winter is dat andersom. Als we het koud hebben kunnen roodtinten ons een gevoel van warmte geven. Dit werkt ook fysiek zoals in voorgaand blog is beschreven (verhoogde bloeddruk, hartslag etc.)

Urban Senses

Het doel van Urban Senses is het positiever maken van de omgevingsboodschap zodat men zich positiever gaat voelen en hieruitvolgend positiever gaat gedragen waardoor overlast en kleine criminaliteit afneemt. Ben jij benieuwd hoe Urban Senses je kan helpen tot het uitdragen van een positieve omgevingsboodschap? Neem dan contact op voor een gratis intake en quickscan. Voor meer informatie over zintuigbeïnvloeding kan je terecht op www.urbansenses.nl.

 

 

 

 

 

 

 

CONTACTGEGEVENS

Urban Senses
Vlaardingen
+31 (0)6 24 10 54 13
info@urbansenses.nl

Volg Urban Senses op Twitter

interessant nieuws over, veiligheid, verstedelijking, zintuigbeïnvloeding, positieve gedragsverandering en nog veel meer !!

ALGEMEEN

...

© 2019 - Urban Senses